BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Pagina Principala

Pagina Principala
Pagina Principala Istoricul comunei Vorona
Cultura comunei Vorona
Bisericile din Vorona
Fotografii din Vorona
CULTURA COMUNEI VORONA

            Dintotdeauna Vorona a insemnat ce va in viata zonei si a tarii prin cultura. La mijlocul secolului al XIX-lea, pe vremea cand arhimandritul Rafail, staret al Manastirii Vorona, care si-a inchinat viata pentru a face din manastire un centru de cultura in toata zona, dar mai cu seama pentru voroneni, s-au intreprins o multime de activitati, care in alte parti lipseau. S-au construit biserici, s-a extins manastirea, s-au adunat carti care au imbogatit biblioteca manastirii, s-au infiintat primele scoli in satele voronene si multe altele. Rafail poate fin considerat primul mare animator cultural al Voronei.
            Tot in acea perioada dateaza nasterea poetului national Mihai Eminescu din mama voroneanca(joldisteanca), Raluca Iurascu. Nu avem dovezi scrise, dar logica ne face sa credem ca Eminescu a fost in repetate randuri la Vorona, la bunici. Din 1955, "Zilele Eminescu" din ianuarie a fiecarui an debuteaza la Vorona, din considerente lesne de inteles.
            O a doua perioada deosebita, de efervescenta culturala pentru zona Voronei, a fost ultimul patrar al secolului XX, remarcat prin mari actiuni culturale organizate la nivel local, zonal, national si chiar international.
            Dintre acestea amintim:

          La Manastirea Vorona exista unul dintre cele mai bine organizate depozite de carte veche bisericeasca(pentru nordul Moldovei)din tara.
          La Icuseni fiinteaza ,inca din anii '70, un muzeu scolar amenajat dupa principiile muzeotehnice moderne cu multe piese de patrimoniu de mare valoare documentar-istorica. Si pe langa celelalte scoli din comuna exista colectii, mai ales de etnografie, care reunesc obiecte valoroase, demne de a fi studiate de specialisti in domeniu(Poiana, Vorona Mare, Vorona-Noua).
          Mai exista pe teritoriul comunei case vechi, cu o arhitectura tipica zonei, si de asemenea merita o atentie speciala in vederea conservarii si ocrotirii - cladirea vechii biserici din Icuseni si cladirea care in prezent adaposteste scoala din Joldesti, fosta curte a baronului Capri.


 

© Ichim Narcisa-Andreea, 2006